Minder warm water, beter voor later
Ben jij een superspaarder?

Ben jij een superspaarder?

10 september 2019

Als je onze site goed hebt bekeken, weet je nu hoe je als de beste water kunt besparen. Maar doe je het ook? Doe deze test en kom er achter of je een slome-, slimme- of superspaarder bent.

1. Het is zomer en bloedheet. Je komt uit school en je vader heeft een opblaaszwembad in de tuin opgezet. Je voelt met je grote teen in het water… ijskoud! Jij denkt:

a. Heerlijk!
b. Ik gooi er eerst vier emmers HEET water bij voor ik erin ga!
c. Ik wacht nog een uurtje, dan is het water lekker opgewarmd door de zon.

2. Als je thuiskomt van het buitenspelen, zit je kleine broertje in bad. Jij kunt ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken, dus…

a. Ga je lekker een paar minuten onder de douche staan, terwijl je naar je broertje in bad zwaait.
b. Spring je erbij, gezellig!
c. Wacht je tot hij klaar is, laat het water weglopen en vult bad het daarna met schoon water voor jezelf. en

3. Je hebt een prachtig kunstwerk geschilderd en bent er trots op. Maar je handen en armen zitten nu wel helemaal onder de verf. Wat doe je?

a. Je wast je handen met koud water en zeep, hoe anders?
b. Je wast je handen, maar wel met warm water. Zulke vieze handen wassen duurt zeker vijf minuten, veel te fris om dat met koud water te doen.
c. Handen wassen? Niet nodig, je laat de verf opdrogen en schrobt het er wel af als je vanavond onder de douche staat.

4. Je komt uit school en hebt zin in een lekker kopje thee. Dus jij:

a. Vult de waterkoker tot het bovenste streepje en zet ‘m aan. Handig, want als je over een uur nog een kopje wilt, hoef je de waterkoker niet weer bij te vullen.
b. Vult de waterkoker met precies genoeg water voor het aantal kopjes dat jij (en de andere mensen in huis) gaat drinken.
c. Vult de waterkoker met veel water. Als het gekookt heeft, giet je het over in een theepot die je op een theelichtje zet. Zo heb je de hele middag warme thee.

5. Je hebt met je beste vriend een fietsrace gehouden in het bos. Superleuk maar je fiets zit nu helemaal onder de modder. Wat doe je?

a. De fiets is zo weer schoon met een emmer warm water en een spons.
b. Je pakt de tuinslang en spuit je fiets helemaal schoon. Het duurt best lang, maar hij glimt weer.
c. Een emmertje koud water en een spons is alles wat je nodig hebt. En het water dat over is, giet je bij de planten in de tuin.

Kijk als je klaar bent hoeveel punten je per vraag hebt gekregen. Tel deze daarna op en zie wat voor spaarder jij bent.

1. a=0 b=10 c=5
2. a=5 b=0 c=10
3. a=5 b=10 c=0
4. a=10 b=0 c=5
5. a=5 b=10 c=0


UITSLAG:

35-50 punten: Slome spaarder

Jij denkt eigenlijk dat het niet zoveel uitmaakt of je nou lang of kort onder een warme douche staat. Mis! Wat jij doet, is heel belangrijk voor de aarde. Probeer ook eens wat korter onder de douche te staan. En was je handen gewoon met koud water. Je smelt er niet van. En je kunt dan bovendien erg trots zijn op jezelf: jij maakt het verschil!

15-34 punten: Slimme spaarder

Je weet wel hoe je water spaart, maar soms vind je het toch nog lastig. Geeft niks, je doet je best. En blijf dat doen, want hoe vaker je water spaart, hoe makkelijker het wordt. Tip: doe het samen met je vriend, buurmeisje, oma of neefje. Je zult zien dat water besparen dan makkelijker en leuker is.

0-14 punten: Superspaarder

Jij vindt het heel normaal om de kraan op tijd dicht te draaien. En zo hoort het. Je bent een voorbeeld voor iedereen. Dus geef jezelf een schouderklopje en laat ook aan anderen zien dat water besparen niet alleen heel goed is voor de wereld, maar dat het ook leuk én makkelijk is. Wat denk je van een wedstrijdje WaterSparen met je vrienden? Grote kans dat je wint!