Minder warm water, beter voor later
De bedreiging voor de ijsbeer

De bedreiging voor de ijsbeer

24 april 2019

Het is algemeen bekend dat de leefwereld van de ijsbeer wordt bedreigd. En dat de grootste boosdoener hiervan de klimaatverandering is. Hierdoor is de toekomst van de ijsbeer onzeker. Wetenschappers houden er rekening mee dat een groot deel van de ijsberen verdwijnt voor het jaar 2100. Dat is een slecht vooruitzicht.

Maar wat zijn de gevaren nu eigenlijk precies voor de ijsbeer? We zetten het op een rijtje.

Het zee-ijs is zo snel aan het smelten dat het een risico vormt voor de ijsbeer. In de zomer is de Noordpool zelfs voor een groot deel ijsvrij. Hierdoor kunnen de ijsberen minder goed jagen, omdat zij op het ijs leven. En het resultaat daarvan is dat ze niet genoeg vet op kunnen slaan om de winter door te komen.

Doordat de Noordpool minder ijs heeft, maakt de mens gebruik van de mogelijkheden die daardoor ontstaan. Zoals het boren naar olie en gas of transport via grote schepen. Dit brengt weer risico’s met zich mee, zoals vervuiling of vernieling van het het ijs.

Daarbij is er sinds de jaren ‘70 een verbod om te jagen op de beren. Daardoor zijn ze gelukkig flink vermeerderd. Maar in Rusland wordt er tegenwoordig toch vaak illegaal gejaagd. Wat weer een slechte invloed heeft op de hoeveelheid beren.

Om de ijsbeer te beschermen willen bepaalde organisaties het Noordpoolgebied veiliger maken zodat vrouwtjes-ijsberen beter hun jongen kunnen krijgen. Maar ook strengere regels op het milieu moeten de beer helpen. Daarbij is het heel belangrijk dat we met zijn allen hard er aan werken om de opwarming van de aarde te stoppen. En hier kan jij natuurlijk goed bij helpen. Douche jij bijvoorbeeld al minder dan 5 minuten? Ja? Goedzo! Jij bent goed bezig! Jij draagt al een steentje bij! 

Bron: WNF