Minder warm water, beter voor later
Himalaya gletsjers smelten te snel

Himalaya gletsjers smelten te snel

7 februari 2019

Onderzoekers zijn er achter gekomen dat het Hindu Kush-gebergte en het Himalaya-gebergte snel aan het smelten zijn. Te snel zeggen ze. Als het op deze manier doorgaat, zal in het jaar 2100 meer dan dertig procent van het ijs verdwenen zijn. En dat is slecht nieuws. Want als het ijs zo hard smelt, krijgen mensen in de lagergelegen gebieden er last van. Denk hierbij aan overstromingen of watertekort. Maar ook de zeespiegel zal dan stijgen.

Als de aarde vier tot vijf graden opwarmt, zal zo’n zestig procent van het ijs smelten. Dat zeggen de onderzoekers. Als de opwarming van de aarde niet hoger dan anderhalve graad komt, zal toch nog zo’n zesendertig procent van het ijs smelten. En dat is nog steeds veel.

De onderzoekers geven aan dat het tijd wordt dat de wereld beter hun best doet op het gebied van het klimaat. De beide gebergtes in Azië zijn namelijk één van plekken op de wereld met het meeste ijs. Alleen op de Noord- en Zuidpool is er meer.

Al met al is dit een goede reden om serieus bezig te zijn met energiebesparing. Douche dus minder lang of doe mee met onze Koud Water Challenge! Iedereen moet namelijk een steentje bijdragen.