Minder warm water, beter voor later
Tips voor de koude dagen

Tips voor de koude dagen

4 december 2018

De winter is weer in volle gang. Als het buiten koud en donker is, zet je sneller de verwarming hoger of douche je warmer. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo goed: voor jezelf en voor het milieu niet.

Onderzoekers zeggen dat je beter niet veel warmer en langer moet gaan douchen. Zeker niet als het buiten zo koud is. Je hebt vast wel eens een keer gehad dat je huid trekkerig aanvoelde na een warme douche. Dat komt omdat de lucht in de winter vaak droger is. Je huid droogt dan uit. En als daarnaast de verwarming ook hoog staat, wordt je huid nóg droger.

Het is dan ook beter om niet zo heel warm of lang te douchen. Want op die manier spoel je je huidvetten weg. Dat kan vervolgens gaan jeuken. En het maakt je meer gevoelig voor eczeem, huidziektes en infecties.

Tips voor de winter:

  • Douche maximaal 5 minuten. Hiermee bespaar je heel veel CO2 uitstoot en zorg je beter voor je huid. (Maak gebruik van onze zandloper of zing uit volle borst ons 5 minuten durend douchelied om precies te weten wanneer je de kraan dicht moet draaien);
  • Doe eens een warme trui aan in plaats van de verwarming hoog te zetten;
  • Kies een waterbesparende douchekop;
  • Laat je ouders een zonneboiler of een speciale warmteterugwinning-douche kopen. Dat scheelt enorm op het energieverbruik.