Minder warm water, beter voor later
Tips voor duurzaam op vakantie gaan

Tips voor duurzaam op vakantie gaan

24 januari 2019

In 2018 gingen wij nog nooit zo veel op vakantie. Dat vertellen onderzoekers ons met cijfers over dat jaar. Maar al dat vakantievieren heeft ook een nadeel: er is veel uitstoot. Dat komt veelal omdat iedereen het vliegtuig pakt. Om aan te geven hoeveel we uitstoten: bij een retourvlucht van Amsterdam naar Londen gaat er 18,33 ton CO2 de lucht in. Per dag stijgen er vanaf de luchthaven Schiphol 1.100 vliegtuigen op. Met alle vliegvelden op de wereld erbij, is dat dus superveel vervuiling. Om 1 ton kooldioxide om te zetten in zuurstof moeten 50 middelgrote bomen een jaar lang ‘werken’. In vergelijk: jij stoot 1 ton CO2 uit als je ruim 1,5 jaar ademhaalt.

Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die rekening houden met het klimaat als ze op vakantie gaan. Dat zie je onder andere doordat mensen meer de trein pakken. Ook zie je dat mensen meer bewust worden van de vervuiling van vliegen. Ze protesteren bijvoorbeeld tegen de groei van vliegvelden. 

Wil jij weten hoe je duurzaam op vakantie kan gaan? Lees dan de tips hieronder:

  • Ga binnen Europa op vakantie. Dat is korter vliegen. En dat kan je zelfs met de trein doen. Nog beter!
  • Als je toch gaat vliegen, doe dat dan zonder overstap. Dan hoeft er minder opgestegen te worden door vliegtuigen, daar is namelijk veel brandstof voor nodig.
  • Doe zuinig met water. Ga niet te lang onder de douche of in bad. Als je in een hotel zit, gebruik je handdoeken dan meerdere dagen. Dan hoeft er minder gewassen te worden.
  • Koop bij lokale verkopers. Als je je boodschappen en souvenirs bij lokale boeren en winkeliers koopt, is er minder vervoer nodig van en naar de winkel.
  • Hoe meer elektrische apparaten je gebruikt, hoe meer energie er nodig is. Laat je haardroger thuis of neem een keer niet je telefoon mee op vakantie.
  • Als je gaat kamperen, gooi dan zo min mogelijk weg. Neem bijvoorbeeld een metalen beker en bord mee. Die hoef je dan alleen maar af te wassen. Ook als je eten kookt, maak dan niet teveel klaar. Anders moet je eten weggooien. En dat is tevens waterverspilling.
  • Ga eens op fietsvakantie. Je stoot dan voor het vervoer helemaal niks uit. Behalve je eigen ademhaling natuurlijk. 😊

bron: Nu.nl