Minder warm water, beter voor later
Virtual Reality om milieuproblemen aan te kaarten

Virtual Reality om milieuproblemen aan te kaarten

19 december 2018

Onderzoekers hebben ontdekt dat Virtual Reality goed werkt om mensen na te laten denken over milieuproblemen. Vaak weet men niet weten hoe de gevolgen eruit zien van bijvoorbeeld de ‘verzuring van de oceanen’. Met een ervaring in Virtual Reality (VR) kan daar verandering in komen.

De onderzoekers hebben een programma gemaakt in VR waarbij men ondergedompeld wordt in een verzuurde oceaan. Als ze dan vooruit spoelen naar het einde van de eeuw, zie je dat het kleurrijke zeeleven verdwenen is. Alleen onderwaterleven dat goed gedijt in zuur water blijft over; zoals groene slijmalgen en de gestreepte bokvis. Koralen bestaan dan niet meer.

De testpersonen die meededen aan de proef gaven achteraf aan dat ze de effecten van verzuring beter begrijpen. Na de test bleek de kennis ook goed te blijven hangen bij de deelnemers. Hoe langer de VR-ervaring duurde, hoe beter het onthouden werd.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat leerlingen door deze methode meer gemotiveerd raken. En wellicht vinden ze het wel leuker dan een schoolboek openslaan.

Wat denk jij?

bron: duurzaamnieuws.nl