Minder warm water, beter voor later

Waarom WaterSpaarders?

Wat wil WaterSpaarders bereiken?

Wat wil WaterSpaarders bereiken?WaterSpaarders heeft als doel dat het voor iedereen in Nederland een gewoonte wordt om gemiddeld 4 minuten korter te douchen. Dat wil zeggen: gemiddeld 5 minuten in plaats van 9 minuten. Met andere woorden, WaterSpaarders wil een gedragsverandering in Nederlandse gezinnen voor elkaar krijgen ten aanzien van warmwatergebruik, te beginnen met douchen. Om er zeker van te zijn dat we samen echt een positieve bijdrage leveren aan energiebesparing door minder warm water te gebruiken, zullen we de voortgang continu meten.

Waar komt WaterSpaarders vandaan?

Waar komt WaterSpaarders vandaan?WaterSpaarders is een initiatief van kinderen, leerkrachten samen met het Wereld Natuur Fonds, Unilever en Missing Chapter Foundation en wordt mede mogelijk gemaakt door Enpuls, Stayokay, Milieu Centraal, Scouting Nederland, Grohe, KNVB en Young Crowds. Samen willen deze organisaties alle kinderen in Nederland helpen om iedereen in Nederland minder warm water te laten gebruiken. Kinderen zijn zeer begaan met de natuur en willen iets concreets doen voor de aarde. Door minder warm water te gebruiken, verspillen we minder energie, wat de uitstoot van CO2 verlaagt.

Kunnen volwassenen ook meedoen met WaterSpaarders?

Iedereen kan aan de slag om minder warm water te gebruiken. Juist als iedereen meedoet kunnen we verschil maken en ervoor zorgen dat er minder energie verspild wordt.

Wat is de rol van kinderen in WaterSpaarders?

Wat is de rol van kinderen in WaterSpaarders?Kinderen hebben de belangrijkste rol binnen WaterSpaarders. Ze kunnen of via hun school, of zelf meedoen. De kinderen leren op school (of zelf) over de natuur en gaan vervolgens thuis in gesprek zodat iedereen in het gezin beter met warm water omgaat. Kinderen zijn in staat verandering teweeg te brengen. WaterSpaarders geeft kinderen deze centrale rol vanuit de overtuiging dat kinderen heel goed snappen hoe we met de aarde en elkaar moeten omgaan, en ze graag concreet iets willen doen om bij te dragen aan een betere natuur.

Waarom gaat het over douchen en niet over het bredere energiegebruik thuis?

Waarom gaat het over douchen en niet over het bredere energiegebruik thuis?Uiteindelijk gaat de noodzakelijke gedragsverandering over energieverbruik thuis. Er is echt gekozen voor de focus op warmwaterverbruik in huis, een vaak nog onderbelicht aspect van energieverbruik, maar wel een met een relatief grote impact op het energieverbruik thuis. Douchen is hierbinnen het eerste aandachtspunt omdat kinderen op deze manier concreet iets kunnen bijdragen.